Wereldwijde voedselsystemen zijn vaak gebaseerd op uitbuitingsmechanismen die schadelijk zijn voor mens en natuur. De overgang naar duurzame voedselsystemen garandeert langdurige consumptie van gezond voedsel, geproduceerd op een manier die de rechten van arbeiders en de grenzen van de planeet respecteert.
Impactmeting en -rapportage
Het meten van impact ondersteunt actoren in de waardeketen en hun partners bij het verkrijgen van inzicht in de effecten van bedrijfsactiviteiten op mens en milieu. Het creëren van duurzame en veerkrachtige voedselsystemen vereist transparantie over waardeketens en kennis over mogelijkheden voor verandering.


Impactmanagement en strategie
Om de Impact Economie te realiseren, moet de wereld overstappen op duurzame voedselsystemen. Overal in de waardeketen moet respect voor de grenzen van de planeet en de rechten van werknemers worden ingebed in de voedselproductie. Toekomstbestendige voedselsystemen vereisen dat actoren in de waardeketen bedrijfsstrategieën ontwikkelen en uitvoeren met behulp van impactinformatie. Het integreren van impactinformatie in besluitvorming maakt de overgang naar voedselsystemen die efficiënt, rechtvaardig en milieuvriendelijk zijn mogelijk.
Prioriteitsgebieden
Eerlijke arbeidsomstandigheden
Mensenrechten, kinderarbeid, boereninkomen & leefbaar loon, gendergelijkheid, gezondheid & veiligheid.
Biodiversiteit en gezondheid van de bodem
Land- en watergebruik, agrovoeding, regeneratieve landbouw.
Duurzame eiwitproductie
Alternatieve eiwittransitie, dierenwelzijn.
Gezonde en voedzame voeding
Voedselzekerheid, betaalbare voeding.
Partnerships

Het True Value of Food Initiative (TVFI) werd gelanceerd op de United Nations Food Systems Summit (UNFSS) in 2021 door, onder anderen, Impact Institute, True Price Foundation en de UNFSS Scientific Group, en is gelieerd aan de UN Food Systems Coordination Hub.
Het belangrijkste doel is om het potentieel van de True Value of Food te laten zien aan overheden, bedrijven, investeerders en consumenten door hen een nieuwe economische basis voor besluitvorming te bieden.
Het Global Partnership on True Price of Food (GPTPF) stelt actoren in de voedingssector in staat om op grote schaal echte prijzen te hanteren en toe te passen. Het doel is om overheden en bedrijven de tools te geven die ze nodig hebben om gezond, duurzaam en betaalbaar voedsel voor iedereen beschikbaar te maken door middel van true pricing.